LF VA: POSLEDNJI DANI STARE – PRVI DANI NOVE GARNITURE

0

Prvi aplauzi koje smo prethodnih dana slušali, a koji su upućeni novoj garnituri u Karađorđevoj 64. zasluženi su za najavljeno otvaranje sednica gradskog veća prema javnosti. Delimično su zasluženi i za vraćanje u zakonske okvire koeficijenata po kojima je doskorašnja garnitura sebi i svojima zaračunavala nezaslužene zarade. Najzad, radi se samo o izvršenju naloga državnog revizora koji je i utvrdio nezakonitosti u isplati zarada gradonačelniku i kamarili.
Kažu da nije red novu vlast napadati pre nego što prođe poslovičnih 100 dana…
Moguće je da je tako. Ali, da li je red da najviši organ lokalne samouprave ne funkcioniše gotovo osam meseci? Pre junskih izbora, a i posle njih, od nove skupštinske većine smo slušali zaklinjanja u interese grada i građana. U stvarnosti, interesi grada i građana ponovo su, uz već providni izgovor o vanrednim situacijama, gurnuti u stranu i potčinjeni partijskim interesima podele plena osvojenog glasovima već zaboravljenih građana.
Ono što je LF VA tvrdio u aprilu, dokazano je u avgustu. Sve vreme su postojali, kao što i danas postoje uslovi za održavanje sednica Skupštine grada. Stara garnitura se oglušila o apel odbornika Ljubomira Radovića koji je krajem aprila dopisom obavestio tadašnjeg zamenika predsednika Skupštine o zakonskim, poslovničkim i tehničkim mogućnostima da se sednice najvišeg organa naše samouprave održavaju u sali Centra za kulturu.
Setimo se, gradska izborna komisija je rezultate izbora proglasila već 22. juna. Rešenje o dodeli mandata odbornicima nosi datum 2. jul.
Ipak, konstitutivna sednica Skupštine grada održana je tek 18. avgusta!
Ostaje otvoreno pitanje kada će biti održana sledeća? Možda 18. oktobra rekao je Dejan Đerić aktivista Lokalnog Fronta

,a na njegove reči nadovezao se odbornik Ljubomir Radović:

Da ova 2020. godina ne protiče pod pečatom opšte opasnosti od korona virusa ovakvo oklevanje možda bi se moglo i oprostiti.Građanima Valjeva još nije predstavljen završni račun budžeta za prethodnu godinu, a bili smo toliko nestrpljivi da pohvalimo rezultate jednog od najboljih budžeta u Srbiji, kako su ga nazvali partijski mediji dobro plaćani našim novcem. Čuli smo da je na sednici Gradskog veća bilo govora o izvršenju budžeta za šest meseci ove godine. Tog izveštaja još nema na zvaničnoj internet prezentaciji grada. Doskorašnji gradonačelnik, sada odbornik aktuelne Skupštinske većine, je u 2020. godini najavljivao pravi bum; kako stvari stoje sa ovogodišnjim budžetom, izgleda da će ga mnogo bolje opisati reč – TRAS!
A dani prolaze. Po budžetskom kalendaru vreme je za pripremne radnje za izradu budžeta za narednu godinu. Vreme je i za promišljanje o drugim, dugoročnim, strateškim dokumentima grada. Valjevo od 2010. ima Startegiju lokalnog održivog razvoja; rok trajanja ovog zaboravljenog dokumenta ističe 31. decembra. Nije li vreme da se započnu bar prve pripreme za usvajanje strategije razvoja za narednih deset godina?
Ne verujemo da građani Valjeva ovu Strategiju smatraju suvišnom. Mnogo je verovatnije da od strategije beže partijski poslenici koji nemaju vremena za čitanje planova i programa, pogotovo planova i programa u koje su ugrađeni indikatori za merenje uspešnosti njihovog ostvarivanja. Takav primer je i Plan kvaliteta vazduha usvojen 2016. I potpuno zaboravljen.
Nedavno objavljeni izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha u 2019. potvrdio je Valjevci ostaju šampioni u udisanju čestica PM10 i PM2,5. Već osam godina uzastopno vazduh nad našim gradom je vazduh najniže, treće kategorije. Potrebne su hitne mere, ne bajke o gasovodima, ili o subvencijama za zamenu grejnih tela. Izveštaj Agencije je jasan kao dan: za zagađenost vazduha nad Valjevom najveći krivci su zastarele energane, kao što je ona u „Krušiku“, i individualna ložišta. Valjevcima neće pomoći subvencije za nova vozila koja predlaže tehnička vlada; drumski saobraćaj sada stvara svega 6% čestica PM10 i 5% čestica PM2,5.
O predizbornom otvaranju pripremnih radova za pripremne radove na putu Slovac – Nepričava ovoga puta nećemo govoriti. Nećemo ni o industrijskoj zoni i stranim investitorima koji nikako da pronađu Valjevo na svojim kartama. Za te teme, na žalost, imaćemo još dosta prilika u periodu koji je pred nama rekao je Radović

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име