„NEZAPOSLENI DOBIJAJU MESEČNU NADOKNADU OD NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE“???

0

Boraveći u poseti Valjevu premijerka Srbije Ana Brnabić susrela se sa novim gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem i tom prilikom mu obećala podršku države u finansiranju najznačajnijih projekata za dalji razvoj Valjeva, među kojima su rešavanje problema aerozagađenja, uređenje Divčibara, vodosnabdevanje Grada i okoline, dalja modernizacija Zdravstvenog centra, izgradnja Gerontološkog centra, ali i rešavanje dugogodišnjeg problema valjevske Hale sportova.

Pored susreta sa gradonačelnikom, Ana Brnabić je posetila Tehničku školu, nakon čega je obišla radove na rekonstrukciji Doma zdravlja, a zatim je odgovarala na pitanja valjevskih novinara.

U ime 4.500 nezaposlenih u Valjevu, i 8.500 istog statusa u Kolubarskom okrugu, ne zaobilazeći činjenicu da ta cifra u Srbiji premašuje 300.000 građana, Nebojša Bojanić novinar portala valjevski.rs pitao je premijerku da prokomentariše činjenicu da od početka pandemije država nije opredelila nikakvu pomoć za ovu kategoriju stanovništva, u  kojoj se nalaze i oni koji rade na crno, a da je, primera radi, Rusija na početku borbe sa koronom donela odluku da se svim nezaposlenima, do kraja godine isplaćuje prosečna plata?

„Nezaposleni dobijaju redovnu nadoknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje, dok građani koji su u kategoriji socijalnih slučajeva dobijaju nadoknadu od Centara za socijalni rad, i tu se ništa nije promenilo“, rekla je Ana Brnabić.

Na našu opasku da nezaposleni nemaju nikakvu nadoknadu za svoj status od Službe za zapošljavanje, i da država ignoriše preko pola miliona radno sposobnih građana starosti između 18 i 65 godina, koji su najugroženija kategorija građana, premijerka je rekla da je „država Srbija smanjila stopu nezaposlenosti i dovela je na ispod 10%, i da to sigurno nije rezultat tretmana „kao da nezaposleni ne postoje“, i da se Vlada „ubija“ kako bi što više građana dobilo posao“.

Na naše uporno ponavljanje da nezaposleni ne dobijaju nikakvu nadoknadu od države, premijerka je ostala pri svom, odnosno da nezaposleni dobijaju pomoć preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Da ne bude nesporazuma, ono što premijerka misli važi samo za one građane koji izgube posao, pa dobijaju nadoknadu u roku od nekoliko meseci, u zavisnosti od staža, dok oni koji su godinama na evidenciji nemaju nikakvu nadoknadu od države. To su uglavnom građani koji rade na crno, a od pojave korone, nisu u mogućnosti ni da se na taj način izdržavaju.

Ostao je utisak da premijerka to ne zna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име