PRIČE O PESMAMA

0

Književni klub Valjeva nastavio je da objavljuje knjige valjevskih stvaralaca. 18. naslov koji su valjevski književnici objavili delo je profesora Jordana Stanojčića, koji je stvorio delo pod nazivom „Priče o pesmama“, a koje govori o nastanku i sudbinama starih pesama.

„Ovo je posebno značajan trenutak za muzikologiju i istoriografiju našeg naroda. Reč je o delu kroz koje se vidi istrajavanje na duhu i kulturnoj baštini našeg naroda. U „Pričama o pesmama“ primetno je istraživanje muzike i književne narodne umetnosti kako bi se rasvetlili događaji i pojedinosti o nastanku pojedinih pesama, kako srpskih, tako i autora iz Regiona, ali i daleke Rusije. Opisani su nastanci tih pesama, ali su data i svedočanstva o postojanosti narodnog duha uz koji smo i sami odgajani. Delo profesora Stanojčića je pokušaj da se ove pesme otmu od zaborava“, rekao je na promociji knjige u ime Književnog kluba Valjeva Aca Vidić. 

Motiv za nastanak „Priča o pesmama“ Jordan Stanojčić nosi još iz dečačkih dana kada je pesma bila nešto uz šta se sve radilo, a u delu su opisani nastanci mnogih poznatih stihova, a poređani su u više ciklusa, od patriotskih pesama, onih iz vremena Velikog rata, izvornih…

Pisac je svoju građu skupljao još od gimnazijskih dana, pedesetih godina prošlog veka, kada je slušajući Radio Beograd, beležio sve ono što je bilo zanimljivo za neke od narodnih pesama.

„U knjizi je ispričana priča o 240 pesama. Kada, kako su nastale, ko je komponovao muziku za njih, ko je bio autor teksta. Velika većina njih je dostupna na ju tjubu gde čitaoci mogu da čuju kako ove pesme zvuče kada se pevaju uz muzičku pratnju. Knjigu sam pripremao pola godine i drago mi je da je ugledala svetlost dana. Iako sam penzioner, ova delatnost me podmladila, a činjenica da sam pod stare dane stvorio svoju prvu knjigu mogla bi da motiviše i mnoge druge, bez obzira na starost, da urade ono što vole, jer nikad nije kasno“, kaže autor, koji je tokom svog radnog veka predavao ruski jezik, najviše u Koceljevi (12 godina) i Poljoprivrednoj školi u Valjevu (18 godina).

Profesor Stanojčić je najavio da priprema i drugu knjigu, a u njoj će biti reči o pesmama iz perioda Velikog rata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име