SJAJ GIMNAZIJE

0

Na početku nove školske godine u Valjevskoj gimnaziji održana je tradicionalna konferencija za medije na kojoj je javnosti predočen uspeh učenika ove škole na najznačajnijim državnim takmičenjima, ali i rezultati maturanata na prijemnim ispitima za upis na fakultete.

Ovog leta, dok se većina učenika odmarala od školskih obaveza valjevski gimnazijalci pripremali su se za takmičenja iz matematike i informatike na kojima su ostvarili odlične rezultate. Iako se zbog korone nije znalo da li će se takmičenja održati Valjevci su vest o njihovom održavanju, koja je stigla polovinom avgusta, dočekali spremni.

Na državnom takmičenju iz matematike Gimnaziju je predstavljalo deset učenika srednjoškolskih odeljenja i sedmoro osnovaca.

Maturant, Savo Cvjetić postigao je dva izvanredna rezultata plasmanima na Srpsku matematičku i informatičku olimpijadu i trećim nagradama na državnim takmičenjima. Na 62. Državnom takmičenju iz matematike u A kategoriji, Savo je, u konkurenciji učenika beogradske Matematičke gimnazije i drugih sličnih srpskih škola, osvojio treću nagradu, i plasirao se na 14. Srpsku matematičku olimpijadu, dok je na onlajn Državnom takmičenju iz informatike izborio učešće na 14. Srpskoj informatičkoj olimpijadi, gde mu je malo sreće nedostajalo za plasman na međunarodnu informatičku olimpijadu.

Sa ostvarenim uspesima koji imaju kontinuitet Cvjetić je stekao uslov da se upiše na ETF bez polaganja prijemnog ispita.

„Ove godine takmičenja su, zbog novonastale sitacije, bila specifična. Ipak, Društvo matematičara Srbije je uspelo da organizuje nadmetanja u matematici i programiranju. Zadovoljan sam postignutim rezultatima, iako je kalendar takmičenja bio veoma zgusnut. Od šest dana imao sam nadmetanja tokom pet, a rešavanje zadataka trajalo je i po četiri – pet sati. Sve u svemu ovo mi je bilo lepo iskustvo. Drago mi je da se na takmičenjima pokazalo da ima ko da me nasledi u predstavljanju Valjevske gimnazije i nadam se da će biti uspešniji od mene“, rekao je Savo Cvjetić.

Mihailo Lekić je kao učenik osmog razreda Gimnazije na onlajn Državnom takmičenju iz informatike za učenike osnovnih škola uspeo da izbori plasman na 14. Srpsku informatičku olimpijadu za osnovce, izbornom takmičenju za Evropsku juniorsku informatičku olimpijadu, na 53. Državnom takmičenju iz matematike osvojio je treću nagradu, dok je na Srpskoj matematičkoj olimpijadi osvojio treću nagradu plasiravši se među deset najboljih matematičara.

„Sada sam upisao prvu godinu specijalnog matematičkog odeljenja Valjevske gimnazije, a mislim da sam pravi potez napravio kada sam upisao sedmi razred istog smera ove prestižne škole. Rad sa profesorima Gimnazije bio mi je od velike koristi za postizanje ovih uspeha“, rekao je Lekić.

Dimitrije Ćirić je kao učenik prvog razreda IT smera na onlajn Državnom takmičenju iz informatike u apsolutnoj konkurenciji mnogo starijih kolega uspeo da se plasira na 14. Srpsku informatičku olimpijadu.

„Prošle godine sam kao osnovac prošao na Srpsku informatičku olimpijadu gde sam osvojio treću nagradu, dok sam na Državnom osvojio drugu nagradu. Ove godine sam poboljšao matematiku i programiranje i to mi je pomoglo da budem 14. u Srbiji u B kategoriji, dok sam na Srpskoj informatičkoj olimpijadi bio 40.“ kazao je Dimitrije Ćirić, koji se bavi i rukometom.

Za postignute uspehe velike zasluge imaju profesori Gimnazije Veljko Ćirović i Goran Mitrović, koji su i tokom leta radili sa odlikašima.

Direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić izrazio je zadovoljstvo postignutim uspesima učenika škole, ali i znanjem koje su im preneli njihovi profesori, a posebno se osvrnuo na rezultate upisa na fakultete, kojim su gimnazijalci još jednom stavili do znanja da su se obrazovali u jednoj od najboljih srpskih škola.

„93% maturanata, preciznije 176 od 184, upisalo je fakultete po prvoj želji, pri čemu je 83% upalo na budžet.

Od deset brucoša ETF-a koji su se upisali na fakultet bez polaganja prijemnog ispita, dvojica su učenici Gimnazije, dok je Mihailo Timotić bio prvi na prijemnom. Sve su ovo đaci koji ne znaju šta je privatan čas. Radili su individualno i sa svojim profesorima.

27 učenika je upisalo ETF, od čega je 21 na teret budžeta.

14 učenika je upisalo Medicinski fakultet, i svi su na budžetu. 11 je na FON-u, osmoro na Matematici.

Imali smo najbolju na listi na Sociologiji, drugoplasiranog na Istoriji, jedna devojčica je upisala glumu u Novom Sadu…“ istakao je Predrag Jevtić.

Rezultati gimnazijalaca imaju kontinuitet i pokazuju da je naš grad sa svojom najboljom školom rasadnik srpske pameti.

Međutim, problem na koji je ukazano pre nekoliko godina ostao je gorući.

Ova mladost odlazi iz Valjeva jer grad nije u mogućnosti da im ponudi ono što dobijaju širom sveta.

Nažalost, i ne pokušava, i dok je tako nastaviće da odleću svakog leta.

Utešno je da ljubav prema svom gradu nose u srcu i da svuda sa ponosom ističu da su iz Valjeva, a rezultati njihovog rada dižu ugled ove varoši na poseban nivo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име