TADIĆ PREDLAŽE UVOĐENJE NOVE GRADSKE OPŠTINE

0

Na redovnim nedeljnim susretima sa novinarima odbornik SPAS – a Nebojša Tadić ovog puta se dotakao potrebe da se na području Valjeva osnuje jedna ili više novih opština kako bi se zaštitili stanovnici okolnih sela, odnosno kako bi rešavanje njihovih problema bilo jednostavnije.

„U selima su se nagomilali višedecenijski problemi, pre svega zapuštena i nedovoljno razvijena infrastruktura. Nema dovoljno asfaltiranih puteva, vrlo je slaba elektro mreža, zapušteni i pogašeni seoski domovi, nedostatak sadržaja kojim bi se stimulisali ostanak mladih i njihovo planiranje porodica na selu, potpuno ugašen ili do kraja smanjen sistem zdravstvene zaštite, zadružni domovi sa otkupnim stanicama ne postoje iako se o tome priča, škole razbacane i zapuštene, a mnoge pogašene ili pred gašenjem, prevoz ka Valjevu i između sela vrlo slab, nema ozbiljnog sistema protivpožarne, a naročito protivgradne zaštite, i na kraju, naša sela nemaju rešeno pitanje vodosnabdevanja“, rekao je Tadić.

On smatra da će uvođenjem novih opština koje će imati svoju skupštinu, nadležnosti i budžet, sa rukovodstvom  sa svog područja, mnogo efikasnije rešavati sve ove probleme. Predložio je da se krene od sela i teritorije oko četiri valjevska manastira (Ćelije, Lelić, Jovanja i Pustinja) na kojoj bi se formirala opština Sveti Nikolaj, po ugledu na mnoge evropske koje imaju ime nekog sveca.

U sklopu svoje argumentacije Tadić je istakao da je sistem mesnih zajednica u kolapsu, što se posebno odnosi na sela, kao i da su sve gradske institucije fizički daleko od ljudi koji žive u selima, i da tako udaljene nisu servis ovom delu stanovništva.

Na susretu sa medijima u zgradi gradske uprave Nebojša Tadić je najavio da će od gradskog rukovodstva tražiti da na dnevni red lokalnog parlamenta stavi i tačku u kojoj bi se razmatralo usvajanje reprograma dugova građana Valjeva kod komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad, ali i obustavljanje predloga za izvršenje prinudne naplate kod sudova i izvršitelja. Prema njegovim rečima onima koji na vreme izmiruju svoje obaveze trebalo bi da budu uvedeni dodatni popusti kao nagrada za redovno plaćanje obaveza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име