TADIĆ:„SEDNICA GRADSKOG PARLAMENTA BILA JE BESMISLENA“

1

Odbornik SPAS-a u gradskom parlamentu Nebojša Tadić ovonedeljno obraćanje novinarima iskoristio je da iznese lično neslaganje sa načinom na koji je održano zasedanje valjevske Skupštine.
Uvidevši sav besmisao funkcionisanja Skupštine stavljanjem čak 42 tačke na dnevni red, među kojima su mnoge zahtevale ozbiljnu raspravu i adekvatnu pripremu, Tadić je na početku zasedanja apelovao na prisutne da se sednica ne održi po predloženom dnevnom redu već da se broj tačaka smanji na prihvatljivu brojku, kako odbornici ne bi bili glasačka mašina i kako bi građani mogli da razumeju ono o čemu se glasa.
„Predložio sam da za jednu sednicu ne treba postavljati više od nekoliko, a najviše pet tačaka dnevnog reda. To bi značilo da ovaj obimni i preglomazni dnevni red Skupština podeli tako da sednica traje, ako treba, i deset dana.
Smatram nedopustivim da sve izveštaje, predloge odluka i rešenja dobijemo na par dana pre sednice i da bez ozbiljne rasprave samo glasamo. Ovako kako se radi, ispada da su oni koji su pripremili sve ove materijale upravljaju gradom, a ne Skupština i Veće, koje bi trebalo da sprovodi odluke koje usvoji Skupština“, rekao je Nebojša Tadić, apostrofirajući da je ovakav mestod rada model po kom se radi decenijama unazad i da to nije ono što građani žele.
„Građani su tražili promene. To podrazumeva da se započne rešavanje nagomilanih problema, odnosno da mi budemo njihov servis. Tu ne sme da bude kompromisa. Ne može mali krug gospode da bude iznad gradonačelnika, Veća i naročito ne iznad Skupštine, i ni slučajno iznad naroda“.
„Potpuno je besmisleno da mi, novi saziv Skupštine, na brzinu razmatramo finansijski izveštaj i završni račun prethodnog gradonačelnika, Veća i prethodnog saziva Skupštine. Postavlja se pitanje zašto to oni nisu uradili i predali nadležnim državnim organima, a zatbranili?“, zapitao se Tadić.
U cilju poboljšanja efikasnosti gradske uprave, on je ponovio da je neophodno čuti mišljenja mnogih gradskih grupacija specijalizovanih za pojedina pitanja, i da je neophodno staviti Valjevo na prvo mesto. Takođe, Tadić je rekao da mediji, građani, a posebno poreski obveznici moraju imati tačne informacije i pravo na uvid svega što je u vezi sa budžetom i završnim računima, zaključivši da, ako se nastavi sve ono što smo videli u Skupštini, smisleno je postaviti pitanje smisla boravka svakog odbornika u takvom parlamentu.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име