TEŠNJAR KAO HOLIVUD

1

Stara valjevska čaršija poslednjih dana više podseća na filmski studio nego na lokaciju koju posećuju mnogobrojni turisti, ali i naši sugrađani željni noćnog provoda.

Nakon ekipe koja je radila na filmskom projektu „Toma“, posvećenog Tomi Zdravkoviću, minulog četvrtka u Tešnjaru su snimane scene za buduću seriju „Vreme zla“, po romanu Dobrice Ćosića, koja bi pred gledaocima trebalo da bude krajem godine.

„Radimo projekat po trilogiji romana Dobrice Ćosića, u produkciji „United media“ i producentske kuće „Eye to eye“. U Valjevu snimamo scene koje se u romanu dešavaju u ovom gradu, gde jedan od naših junaka Bogdan Dragović dolazi posle brojnih životnih peripetija u svoje rodno mesto i pokušava da pokrene neki posao uprkos bojkotu partije i nekih njegovih prijatelja. No, zadržava se kratko i ubrzo odlazi u Slavkovicu, gde ćemo i mi“, govori reditelj Ivan Živković, iza kojeg stoje Koreni, Ubice mog oca, Senke nad Balkanom.

Snimanje „Vremena zla“ počelo je 5. avgusta i trajaće do kraja godine. Predviđeno je da se serija sastoji od 15 epizoda, koje će se emitovati na tv „Nova S“, a producent je Goran Šušljik.

Nosilac jedne od glavnih uloga je Goran Bogdan, koji tumači lik Bogdana Dragovića:

„Snimanje je praktično tek počelo, tako da je rano davati neke komentare. Još se „peglamo“ Bogdan i ja. Pred celom ekipom je veliki posao. Rado dolazim u Valjevo, sada snimamo, a večeras ću sebi dati malo oduška“, govori Goran, koji se javnosti nametnuo ulogom Mustafe Golubića u „Senkama nad Balkanom“.

Predviđeno je da se tokom snimanja promeni više lokacija: Divčibare, Slavkovica, Pirot, Beograd, a ako okolnosti dozvole deo serije trebalo bi da bude snimljen u Makedoniji, Temišvaru i još nekim mestima, pošto su radnjom romana obuhvaćeni i Pariz, Moskva, Istanbul, kao i grčko ostrvo.

Snimanje u Valjevu trajalo je samo jedan dan jer je tako zadato u romanu, a vredno je napomenuti da se istovremeno u drugom delu Tešnjara snima druga serija, „Beležnica profesora Miškovića“, koju režira Miroslav Lekić.

Sve ovo još jednom potvrđuje da Tešnjar ima kapacitete i potencijal koji bi trebalo iskoristiti na maksimalan način.

Bilo bi dobro da Grad još više unapredi uslove za snimanje filmova i serija, ali i da uvede određeni cenovnik za sva snimanja, a da od tog novca održava izgled celog Tešnjara i da obnovi zapuštene i napuštene objekte u staroj čaršiji.

1 KOMENTAR

  1. Tako je, za dobijeni novac od snimanja grad bi mogao da finansira izradu projekta za uređenje Tešnjara i njegovu realizaciju. Pre toga bi bilo neophodno proterati svo đubre u vidu šunda i agresije, koju emituje veliki broj kafića – čast izuzecima. Poštovanjem već postojećih propisa (i manja dorada radi lakšeg sprovođenja), bi se završio veći deo posla. To je jedini način da Tešnjar zaživi u pravom smislu, i da postane privlačna destinacija za turiste i mesto za normalan život i boravak. Projekat bi trebalo prepustiti struci. Saradnja sa filmskim ekipama, odnosno njihovim scenografima bi svakako bila korisna, jer su se oni već dokazali da znaju da dočaraju duh stare čaršije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име