TREĆELIGAŠU NAGRADA ZA AFIRMACIJU GRADA

0

Nedavno saopštavanje imena laureata za godišnje nagrade Grada Valjeva za dostignuća u različitim oblastima izazvalo je dosta komentara, uglavnom negativne sadržine, mada su građani složni da je u većini oblasti priznanje otišlo u prave ruke.

Mi se ovom prilikom nećemo baviti analizom kriterijuma za dodelu nagrada, ali nas je priznanje za afirmaciju Valjeva dodeljeno fudbalskom klubu Budućnost Krušik nateralo da se osvrnemo na sredstva koja se iz budžeta dodeljuju sportskim klubovima.

I pored upinjanja da shvatimo čime je valjevski trećeligaš afirmisao grad nismo uspeli da nađemo valjano opravdanje za ovaj potez. Imajući u vidu da se u najvišem stepenu loptanja nalaze i varošice i klubovi za koje bi valjevska Stara dama trebalo da bude nedostižna visina po svim parametrima poređenja (Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani, Bačka Topola, Surdulica, Inđija, Čajetina), mi smo godinama unazad svedoci propasti ovog kluba bogate istorije. Igrati treću ligu i nemati nikakvu ambiciju da se napravi korak napred ne da ne zadovoljava ambicije ljubitelja fudbala u Valjevu, nego je mnoge od njih odavno demotivisalo da prate igre gradskih crvenih. Rezultati Budućnost Krušika nikako ne afirmišu Grad, već nam zapravo pokazuju na kom se nivou Valjevo nalazi u Srbiji, i to prilično realno.

Da li se nešto drugačije dešava u mlađim kategorijama? Možda se na Pećini razvija neka generacija koja će osvetlati obraz Valjevu? Naprotiv. Primera radi, generacija 2008. godišta primila je u dva kola u duelima sa Senjakom i Radničkim verovali ili ne – 31 gol!!! Pored omladinaca i kadeta, u mlađim kategorijama Budućnost Krušik ima tek 20 – 30 dečaka.

Da li je ovo afirmacija Valjeva? Fudbal je, da se zna, i kod nas najpopularniji sport. Time se nekako može razumeti podatak da se od ukupnih 86 miliona dinara, koliko se iz budžeta odvaja za sport, pola daje fudbalskim klubovima. Budućnost Krušik 2014 dobija najviše novca, 14 miliona, plus oko pet koje joj je davao Krušik.

Ovim tekstom obuhvatićemo klubove koji iz gradske kase dobijaju milion i više dinara.

Košarkaši Metalca u ovoj godini imaju 11 miliona, treći su vaterpolisti Valisa sa 4,5 miliona, a četvrte odbojkašice Srbijanke sa četiri miliona iz budžeta. Kada bi građane pitali, teško da bi neko rekao da je sledeći na listi ženski rukometni klub Metalac, sa 3.600.000 dinara. Informacije radi, bez želje da umanjujemo vrednost ženskog rukometa, ove devojke se takmiče u rangu do najnižeg, u ligi sa svega devet ekipa. Prosto je neverovatno da dobijaju sumu identičnu onoj koja pripada u zbiru muškom rukometnom klubu Metalac (1.500.000) i šampionima Srbije, bokserima Metalca (2.100.000). Sledi odbojkaški klub VA 014 sa 3.500.000, a za njima FK Radnički sa 3.100.000. Preskočili smo, verovali ili ne, streljački klub Valjevo 1880, koji iz budžeta dobija 3.300.000 dinara. Da nema ove prve trojke u cifri, nekako bi razumeli ovaj iznos, ovako zvuči neverovatno. Postojalo bi opravdanje i da je pre nekoliko godina najavljivani streljački centar reprezentacije napravljen na Senjaku, međutim tamo je sve status kvo, pa se postavlja pitanje – čime je opravdana ova suma? Koliko bi novca realno trebalo dati teniskom klubu Metalac, koji je iznedrio više državnih prvaka u mlađim kategorijama, gde ima komunalnih i troškova za održavanje terena, o potrebi balona za zimske uslove da ne govorimo, a teniserima pripada svega 200.000 dinara.

Među milionerima je i klub malog fudbala RB sa 2.100.000 dinara, a u ovoj kategoriji su i KK Student 014 sa 2.300.000 dinara, odbojkašice Valjeva sa 2.000.000, plivači Valisa sa 2.100.000 i vaterpolisti Valjeva sa 2.500.000.

Poslednji, i najmanji milioner je biciklistički klub Sputnjik sa okruglo milion dinara.

Ne treba biti posebno mudar pa shvatiti da je osnovni kriterijum za raspodelu gradskog novca nešto što nema nikakve veze sa sportom, i da, dok se tako bude rezonovalo, nemamo čemu da se nadamo.

Ipak je Budućnost Krušik 2014 naše ogledalo, i generalno, tačno smo tamo gde nam je i mesto – u trećoj ligi Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име